Wrażliwość płazów na śmiertelną chytrydiomykozę zależy od mikrobiomu skóry

20 lutego 2018, 11:14

Wrażliwość płazów na grzybicę wywoływaną przez Batrachochytrium dendrobatidis (Bd) zależy od bakterii żyjących na ich skórze.


Księgarnia PWN - Gwiazdka 2024

Mikrobiom skórny humbaków

15 lutego 2018, 07:02

Nowe badanie rzuciło nieco światła na mikrobiom skóry zdrowych humbaków (długopłetwców oceanicznych).


Obiecujące antybiotyki z "podwórka"

13 lutego 2018, 12:51

W próbkach gleby naukowcy z Rockefeller University odkryli nową grupę silnych antybiotyków. Malacydyny, bo o nich mowa, potrafią wyeliminować wiele zakażeń, także tych opornych na większość tradycyjnych antybiotyków. Radzą sobie m.in. z opornymi na metycylinę szczepami gronkowca złocistego (ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA).


W atmosferze krąży zaskakująco dużo wirusów

7 lutego 2018, 16:48

W atmosferze naszej planety krąży zaskakująco dużo wirusów. Naukowcy z Kanady, Hiszpanii i USA po raz pierwszy oszacowali liczbę wirusów, które są unoszone z powierzchni naszej planety, unoszą się w troposferze i ponownie opadają na Ziemię, często po przebyciu tysięcy kilometrów.


Płytki odbierają palmę pierwszeństwa limfocytom

2 lutego 2018, 13:21

Płytki odpowiadają nie tylko za krzepnięcie i gojenie. Okazuje się, że są także pierwszą linią reagowania układu odpornościowego, gdy w krwiobiegu pojawiają się wirusy, bakterie czy alergeny.


W mleku i wołowinie występują bakterie, które powiązano z reumatoidalnym zapaleniem stawów

31 stycznia 2018, 06:25

Szczepy bakterii występujące w mleku i wołowinie mogą być wyzwalaczem dla reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) u osób z grupy genetycznego ryzyka.


Zwalczanie otyłości z pomocą kwasów żółciowych?

17 stycznia 2018, 06:18

Kwasy żółciowe zmieniają białą tkankę tłuszczową w beżową, która spala kalorie.


Muesli na zapalenie stawów?

15 stycznia 2018, 13:07

Dieta bogata w błonnik wywiera korzystny wpływ na przewlekłe zapalne choroby stawów. W ten sposób można też wzmocnić kości.


Fast food sprawia, że układ odpornościowy staje się bardziej agresywny

12 stycznia 2018, 15:39

Układ odpornościowy reaguje na wysokotłuszczową i wysokokaloryczną dietę jak na zakażenie bakteryjne.


Bakteryjno-brokułowy system namierzająco-zabijający

11 stycznia 2018, 13:15

Mieszanina zmodyfikowanych genetycznie Escherichia coli Nissle i ekstraktu z brokułów pomaga namierzać i likwidować komórki raka jelita grubego.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy